woensdag 22 mei 2013

Ongewenst leuk: 'geweerde' surprise-eieren in Amerika.


De Verenigde Staten, officieel de Verenigde Staten van Amerika, afgekort VS en in mindere mate VSA (Engels: United States of America, afgekort USA of US), zijn een federatie van 50 staten en het district Columbia, grotendeels in Noord-Amerika gelegen. Jaja, bladiebladiebla, zo gaat het nog minstens 15 door-klik-Wikipedia’s door. Maar we zouden het niet erg vinden om er te werken, te wonen. Bij een handje vol duiten was jij bij die zin natuurlijk allang vertrokken naar de andere kant van de plas. Maare, het is ook hét stukje land van de tegenstellingen en de strenge – en soms verdomd vreemde – regeltjes. En dat laatste maakt het toch een stukkie minder leuk.


Ik ons vrije landje dragen we misschien een pepermuntje op zak. Vooruit ik moet stiekem ook bekennen een werkende pen voor het geval dat. Spannender wordt het niet. In Amerika is dat wel even andere koek, daar is het doodnormaal om een (geladen) geweer over straat mee te zeulen. Daar slikken wij als broekpoepende Nederlandertjes toch wel even van; ja het mag echt, legaal. Zie het een beetje als het zakje witte goud voor de neus, wat wij dan weer op zak mogen hebben, voor de liefhebbers tenminste.

Maar zij aan de andere kant van de oceaan hebben andere regeltjes dan wij dat hebben. Waar zij legaal een wapen mogen dragen, mogen wij legaal trefballen. Waar zij legaal een wapen mogen dragen, mogen wij legaal aan de ‘Er was eens..’ van Roodkapje. Waar zij legaal een wapen mogen dragen, mogen wij legaal aan de Kindersurprise-eieren. Wat? Ja, het is echt waar. Trefbal, het sprookjesboek van dat snoezige hulpelk*tje dat van het pad ging én de met speeltjes gevulde chocolade eieren zijn daar verboden. Om de simpele reden, dat trefbal ontzettend gevaarlijk kan zijn, Roodkapje wijn in haar mandje vervoert, wat niet mag, én die eieren onze kleintjes zouden doen laten stikken. 

Maar dat van die wapens speelt enorm daar waar ze vijftig sterren hijsen. Want na de schietpartij in Newton staat ook daar de wapenwetgeving onder schot. Het is allemaal maar wat laks. En precies daarom heeft ‘Moms Demonds Action For Gun Sense’, een hele mond vol, maar zo waar, een nieuwe campagne die gaat over die veiligheid van die jonge Amerikaantjes; want wapens zijn dus helemaal niet gevaarlijk. Kuch. En laat die nu net gaan over dat waar wij eerder in dit bericht over gevallen waren; dat wat wel én niet mag. De afbeeldingen vragen meteen iets van je; je moet kiezen, ‘welk voorwerp wordt in Amerika geweerd’? En dan niet nu het geweer zeggen hè.

Ongewenst leuk deze van ‘Moms Demonds Action For Gun Sense’. Het maakt me van binnen blij. Niet dat zo'n advertentie nodig zou moeten zijn, maar je wordt er blij van dat ze d'r toppers zijn die er serieus mee aan de gang gaan! Niet? En gezien (campagne)beelden nog altijd meer zeggen dan mijn lompe woorden, hou ik wijselijk m’n mond, tijd om die advertenties te bekijken!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten