donderdag 9 mei 2013

Hallo vriendjes en vriendinnetjes, de psychopaat komt er weer aan.

Ze zijn boosaardig, maar ergens ook goedaardig, Clowns. Want geeft toe, bij de eerste de beste onbekende die vraagt of je aan zijn bloem wil ruiken – die voor het gemak ook nog een spuit – denk je ook wel even twee keer na. Kleine hummeltjes die bij het zien van een rode neus, reusachtige ogen en een jasje van Marktplaats niet weten hoe snel ze de benen moeten nemen, geven het goede voorbeeld. Eigenlijk is het raar dat zoveel kinderen clowns wél leuk vinden, want er zijn een boel zaken die erop wijzen dat die ‘kindervrienden’ alles behalve snoesjes zijn. 


De akelig, bijna doods, witte huid, de bloedrode lippen én de angstaanjagend abnormaal grote ogen, zijn de betere ingrediënten voor een horrorfilm. Het is daarom ook niet zo vreemd dat clowns in films niet altijd de lieverdjes zijn. Het kinderen vermoordend monster dat in Derry de boel terroriseert, beter bekend als Stephan King’s IT, is zo’n voorbeeld. Hetzelfde geldt voor de nachtmerrie opwekkende clowneske ‘gedrochten’ in Killjoy én Mr. Jingles. Niets wijst erop dat ook zij de zoetsappige liedjes zingen over ‘een dagje Dierentuin’ of ‘Vier seizoenen heeft een jaar’ of dat ze samen met een acrobaat wonen in een caravan.

En dan die grijs. Zou het schone schijn zijn? Het is in ieder geval zeker dat je niet weet wat er precies achter dat 'masker' schuil gaat; een psychopaat of toch kinderlokker? En dat wordt dan opgepiept voor kinderfeestjes. Nee, leuk!

Ik hoop niet dat jullie tere kinderzieltjes, want dat zijn we allemaal toch nog wel een beetje, nu ontzettend getraumatiseerd zijn? Zo heeft het minder angstaanjagende Wikipedia, als ze over clowns schrijven, het over een ‘boerenpummel’. Het woord komt namelijk uit het Engels. Wanneer je clown letterlijk wil vertalen krijg je iets als ‘onbenul’ en ‘niet goed wijs’. Als we het echt op zijn Nederlands willen uitleggen dan komt ‘kluns’ het beste overeen. Dat verklaart natuurlijk waarom het altijd dezelfde zijn die met onmogelijk grote schoenen over een ieniemienie touwtje willen fietsen. 

Clowns zijn voor papa’s en mama’s per definitie leuk voor op een kinderpartij'tje. ‘Ie kan immers alles wat zij niet kunnen; ballondieren maken, een hele middag zonder te zeuren de kinderen bezig houden en vooral blijven lachen. Dan zal het wel niet waar zijn wat ze in die films zeggen. 

Genoeg gegrapt, jullie mogen zelf oordelen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten