maandag 27 mei 2013

Draaiorgels maken ons geil. Ja, het is heus.

Je wil het afpakken en wegrennen. Maar helaas, als je ermee wegrent dan hoor je het nog steeds. En nog steeds. Je weet wel van dat irritante gepiep in je oren. Nee, ik heb het niet over de nieuwste CD van Gerard Joling, maar over draaiorgels. Want wanneer wij ons vermaken met ultra-hippe-hightech-geweldig-flashy-uitziend-vernuftig-spul, zoals iPads, iPhones en nog erger Google Glasses, luisteren we tijdens het winkelen nog steeds gewoon naar die prehistorische draaiorgels. Daar wordt niemand vrolijk van, of toch wel. Want blijkbaar windt niet alleen de geldschooiende man zijn orgel op, maar ook wij worden een beetje geil.


Ja echt. Dus mocht je je uit willen schrijven voor het ras mens, dan is dit je kans. Maar of het daadwerkelijk zo is dat gaat het Gemeentebestuur van Enschede nu uitzoeken. Uit eerdere keren dat mensjes, met pennetjes en klapbordjes rondgingen en het op straat vroegen, bleek het onverwachte helaas waar, we vinden die ondingen leuk! Ja, echt. Maar blijkbaar vonden de Gemeente-mannetjes van Enschede dat niet, ze gaan opnieuw de straat op. Hopelijk met een setje oordoppen.


Dus wij worden opgewonden van zo’n Frans Bauer-achtig muziekje, zelfs nog slechter, wat gepingel en gedraai en iemand die ons geld uit de zak klopt. Ja, dat is wat de orgellaarders (is dat een woord?) zelf in Eschede zeggen, we houden er een prettig gevoel aan over. Maar de winkelier die zijn deur net achter dat orgel heeft, vindt dat duidelijk minder leuk. Want die takkenherrie overstemt de nog ergere kassa-piepjes in de winkel zelf, en dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Ik bedoel maar, zelfs onze Rob van de (Wan)smaakpolitie wordt hier niet vrolijk van.
Dus wat doen ze daar, of wat doen ze daar niet meer, orgelspelen. Althans gaat het worden wanneer de Gemeente Enschede haar draai aan het rad geeft. Wat er dan gebeurt is het onvermijdelijke. Oké, niet de brandstapel op, maar wel de stad uit. Ik zie de juichende, wijzende, vreugdedansende winkeliers al voor me, bij de uittocht. En stiekem, maar wel heel eerlijk, ik sta ook op de eerste rij.

Dus wat eisen die orgeldraaiers nu; opheldering en het zwart op wit. Wanneer we het aan een consumentenpsycholoog gaan vragen dan is er positief geluid voor de draaiorgelaars, letterlijk zelfs. Want wij als stomme hamsters die een boodschapje doen vinden het nog fijn ook. Het zorgt namelijk voor sfeer. En wat doen wij dan? Wij komen ervan in de meest ideale winkel-we-hamsteren-tot-we-neervallen-mood. Jaja. Je ziet het ik ben niet de meest ideale persoon om hier objectief over te bloggen. Knipoog!


Maar slim zijn ze wel die orgel-lamme-arm-draaiers. Ons te slim af zelfs. Want zonder dat wij ons ervan bewust waren, draaien ze bij kledingzaken de nieuwste van David Guetta en bij de slijterij wat klassiek gepingel van Mozart. Oftewel, bedrijven die mannetjes pure marketing, maar of ze dat zelf weten, is dan ook weer de vraag. Mijn afsluitende vraag aan jou, wat vind jij van die ondingen. Ik moet het anders formuleren, wat vind jij van die irritante sfeer en (zaad)dodende dingen, ik bedoel, draaiorgels?

Overigens wachten we in de tussentijd ook maar rustig af op het onderzoek. Dat scheelt je straks misschien weer een arrestatie voor een plaatselijk brandje. Knipoog.

PS: EditieNL maakte er een leuk filmpje van, dat is ook een kunst. http://www.rtl.nl/components/actueel/editienl/nieuws/2012/w18/draaiorgel-is-niet-irritant.xml

Geen opmerkingen:

Een reactie posten