maandag 6 mei 2013

Waarom leuk, geen leuk woord is.

Ken jij die grap over die jongen die een grap ging bloggen? Nee? Die grap bleek uiteindelijk geen grap te zijn, maar een ernstige zaak. Net als die oom die je op verjaardagen grapjes vertelt, was dat helemaal niet grappig. Maar dat was ook niet de bedoeling. Want tegenwoordig vinden we van alles leuk, zoveel dat we niet meer beseffen wat we nu echt leuk vinden. Het grootste probleem aan ‘leuk’ vinden, is het vage begrip. Leuk is je vriendin, het geld dat je van oma krijgt, maar ook dat Youtube-filmpje waarin iemand vol op zijn bek gaat. Leuk laat eigenlijk helemaal geen waardering blijken, maar juist de luiheid in het zoeken naar ‘leukere’ woorden. Mooi, lief, lekker of gezellig klinken immers heel anders dan ‘leuk’.


Leuk is, als we het aan de Dikke van Dale vragen, niets anders dan het leuk vinden van iets of iemand. Je kunt het enkel als bijvoeglijk naamwoord gebruiken en de uitspraak is gewoon zoals je het schrijft. Daar schieten we qua uitpluizen van dat ‘leuke’ begrip niet veel mee op. Misschien worden we slimmer van Facebook.

Vindt je dat vriendinnetje van je vriend nu echt leuk? Of is dat alleen maar omdat dat ‘leuk vinden’ zo ontzettend eenvoudig is geworden? We hoeven maar op één pietepeuterig duimpje te drukken én we vinden die ‘barbiepop’ opeens leuk. Doen we dat nu omdat dat van ons verwacht wordt of omdat we dat echt vinden? Als je in echte leven tegen hem zei dat je zijn ‘vriendin’ leuk vond, dan zal dat ongetwijfeld leiden tot twee extra blauwe ogen, inclusief bloedlip.

Wanneer je aan een bouwlustige kleuter van vier zou vragen wat hij ‘leuk’ vindt, dan is dat ongetwijfeld zijn bouwhoekje. Een heavy-metal rocker zal bij het antwoorden van dezelfde vraag niet aankomen met zijn bouwhoekje. Dat ‘leuk’ is dus voor iedereen anders; het lijkt leeftijdsgebonden, maar ook zeker gender-gebonden. Want wij mannen vinden lingerie ook ontzettend leuk, maar vast op een andere manier dan vrouwen dat vinden. Kortom, een tweede keer nadenken bij het uitkramen van leuk, zou leuk zijn!

Na 'all of the above' moet je overigens niet schrikken als ik in mijn blog toch het woord leuk gebruik. Want juist omdat het zo'n lekker onbenullig woord is, is het juist wel leuk. Knipoog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten