Alleen al met mijn intro-tekstje vertel ik precies wat er nu zo raar is; je hebt ‘likers’ en ‘dislikers’. Vooruit en een paar die zeggen dat ze het niet leuk te vinden, maar toch vooraan lopen in de polonaise. Ik beken. Carnaval is niet alleen bier zuipen, la-la-la-la-la-la-la, maar ook vooral hét feest waarbij niet iedereen aansluit bij de polonaise. Hoewel het steeds meer een feest lijkt te worden dat wél iedereen leuk vind. Want na polshoogte te gaan nemen in de provincie(s), blijkt niets minderwaar; ook boven de rivieren vinden ze Carnaval leuk. Ik zal nuanceren, steeds leuker worden. Mocht je me niet geloven, misschien geloof je de Volkskrant dan wel.
Het is waar, jullie doen het niet in het openbaar, maar wel in de garage van wat maten of in een boerenschuur. Maar verstoppen heeft geen zin meer. Want jullie kunnen niet ontkennen, na al die jaren stil te zijn geweest, verkleden, hossen en drinken héél vervelend te vinden. En dat klopt ook, want bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed staat zwart op wit, dat ‘besloten carnaval’ daar erg toeneemt. Een uitnodiging is sneller verstuurd dan dat jij kunt knipperen, dus dat is het probleem niet. Het verkleden en ‘zuipen tot we kruipen’ met vrienden ook niet, maar sommige tradities zijn dat nog wel.
Ze weten het niet helemaal zeker, maar het woord Carnaval komt waarschijnlijk van het Latijnse woord, ‘carne vale’. Dat zonder teveel Latijnse kennis, ‘vaarwel vlees’ betekent. Want wij in Brabant weten hopelijk toch wel dat dat ‘versieren, stieren en rondjes zwieren’ niet tot de traditie behoort, maar wel dat we eigenlijk na het carnavallen aan de lijn moeten met z’n allen. Want met Carnaval, de drie – heiliger der heilige – dagen ervoor, mogen we ons ziek eten aan de Frikadellen, kroketten en bamiballen van de intro-tekst. Dat is Carnaval heel plat gezegd.
![]() |
Jong geleerd is jong geleerd. Het SchoolTV vertelt ons dit over Carnaval. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten